Zo schrijf je het perfecte sinterklaasgedicht

Sinterklaas zat eens te denken
Jaahaaa, die kennen we nu wel. Over slechte openingszinnen gesproken! ?

Als je mij al wat langer kent of volgt, weet je dat ik dol ben op het schrijven van sinterklaasgedichten. Ik kijk er ieder jaar weer enorm naar uit om een of meerdere gedichtjes te mogen schrijven en ben vaak al lang vr pakjesavond aan het brainstormen. Hoe je Sinterklaas ook viert lootjes trekken en surprises maken, dobbelen, of met een grote zak vol cadeaus voor mij hoort een gedicht er altijd bij. Het leek me dus leuk om eens wat tips met je te delen over hoe je een leuk gedicht schrijft voor de jaarlijkse pakjesavond.

5 tips voor het perfecte sinterklaasgedicht
Vind je het soms lastig om inspiratie te vinden, of weet je niet goed waar je moet beginnen? Pak je het liefst de gedichtengenerator erbij? Met deze tips kun jij straks binnen no time een sinterklaasgedicht schrijven en kun jij de gedichtengenerator voortaan links laten liggen!

 1. De ontvanger
  Wie mag jouw dichterlijke meesterwerk op pakjesavond voor gaan lezen? Je broer of zus? Vader? Schoonmoeder? Een vriend, vriendin, collega, of een vage kennis? Houd altijd in gedachten voor wie je schrijft.
 2. Hobbys en interesses
  Waar houdt de ontvanger zich graag mee bezig? Lezen? Gamen? Shoppen? Extreme sporten? Het is altijd leuk om hiernaar te kunnen verwijzen in je sinterklaasgedicht.
 3. Verlanglijstje en cadeaus
  Had de ontvanger een enorme verlanglijst of stond er (bijna) niets op? Stonden er verrassende wensen bij? Ook hierover kun je iets opschrijven. Cryptische hints over de inhoud van de surprise of de cadeaus vind ik zelf ook altijd leuk om erin te verwerken.
 4. Persoonlijke anekdotes
  Een persoonlijk sinterklaasgedicht is vaak het leukst. Hoe beter je de ontvanger kent, hoe persoonlijker je het kunt maken.
 5. Het allerbelangrijkste: houd het leuk!
  Voor de ontvanger natuurlijk, maar ook voor jezelf. Een gedicht hoeft niet te rijmen, je hoeft het niet vol te stoppen met stijlfiguren, en je hoeft geen compleet epos te schrijven (zelf vind ik dat altijd wel fantastisch om te doen, maar het is niet per se noodzakelijk).

Voorbeeld sinterklaasgedicht

Zo, en dan nu aan de slag! Om mijn tips wat inzichtelijker te maken, heb ik een voorbeeld van een sinterklaasgedicht geschreven. Kort, eenvoudig, en leuk.

Voorbeeld

Ontvanger: je moeder (laten we haar even Karin noemen)
Hobby: breien
Cadeau: theemuts

Voorbeeld van een Sinterklaasgedicht

In dit gedichtje zijn de naam, een hobby en het cadeau voor de ontvanger verwerkt. Een kort verhaaltje eromheen over Sinterklaas en voil: een leuk, persoonlijk sinterklaasgedicht!

Persoonlijk sinterklaasgedicht door Dichtpiet IntraTypical

Met deze tips en voorbeeldgedicht kan het haast niet meer mis: jij schrijft zometeen een perfect sinterklaasgedicht! Mocht je daar ondanks alles toch nog over twijfelen, of heb je gewoon geen tijd om tussen alle bedrijven door een gedicht te gaan zitten schrijven, dan speel ik maar al te graag voor Dichtpiet ? zodat jij op Pakjesavond lekker achterover kunt leunen terwijl je ontvanger zijn of haar persoonlijke gedicht voorleest.

Tot en met vrijdag 3 december schrijf ik voor jou een uniek, kort sinterklaasgedicht (zoals bovenstaand voorbeeld) voor maar 5,-!

Wat moet je daarvoor doen? Heel simpel: vul het contactformulier in of stuur me een mailtje. De rest wijst zich dan vanzelf. Vergeet niet om de volgende zaken te vermelden:

 • naam + evt. leeftijd van de ontvanger (en jouw relatie tot hen)
 • hobbys/interesses van de ontvanger
 • cadeau(s)
 • eventueel iets dat je graag wel of juist niet in het gedicht wilt zien

Hoe vier jij Sinterklaas dit jaar? Ga je mijn tips gebruiken voor het schrijven van sinterklaasgedichten, of heb je zelf misschien nog een goede tip? Laat het me hieronder weten!

Ik wens je alvast een heel fijn sinterklaasfeest en veel dichtplezier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.