Waarom jij wilt beginnen met bloggen (inclusief 5 tips!)

‘Bouw je huis niet op geleende grond.’[1] Praktisch vertaald betekent dit voor ondernemers: richt je niet volledig op sociale media, maar gebruik je eigen kanalen om je klantenbestand mee op te bouwen. Eén van de kanalen die je kunt inzetten om jouw ideale klanten te bereiken is de blog op je eigen website. In dit blogartikel vertel ik je waarom dat een heel goed idee is.

Beginnen met bloggen kan best een grote stap zijn. Misschien voelt het alsof je aan de voet van de Mount Everest staat (of de Vaalserberg ;)) en er tegenaan kijkt. Zelf heb ik nog steeds een haat-liefdeverhouding met blogs schrijven: ik vind het leuk om te doen, maar het is gauw zo’n ondergeschoven kindje – het lijkt soms wel of al het andere prioriteit heeft boven bloggen. 

Inmiddels heb ik een aantal trainingen gevolgd waarin het belang van bloggen centraal stond voor je online zichtbaarheid. Een aantal lessen die ik daaruit heb geleerd, wil ik in deze blog ook graag aan jou doorgeven, samen met tips vanuit mijn persoonlijke ervaring. Online zichtbaar zijn en blijven kan lastig zijn, maar na het lezen van deze blog zul je hier hopelijk weer vol goede moed mee aan de slag kunnen!

Posten op sociale media vs. bloggen

Veel ondernemers zijn actief op één of meerdere socialmediakanalen – ik plaats zelf ook weleens wat op Instagram, Facebook of LinkedIn. En dat is hartstikke leuk, zo’n post of story op Instagram, maar hoeveel mensen zien dat? En hoeveel daarvan nemen daarna daadwerkelijk een dienst of product bij je af? En hoe snel verdwijnt zo’n bericht weer van ieders netvlies of zelfs compleet van het platform? 

Beginnen met bloggen? Schrijfcoach Marise van IntraTypical helpt je graag op weg!

Sociale media kunnen zeker voor je werken en het is leuk om dagelijks of wekelijks verhalen met je volgers te kunnen delen, maar het grote nadeel is dat je er continu veel tijd en energie in moet steken voordat het je echt iets oplevert. Bovendien begin je op social media meestal met volgers die jou al kennen, en die waarschijnlijk niet tot je doelgroep behoren. 

Een bericht op sociale media is makkelijk te delen, maar is ook erg vluchtig. Met een blog is het eigenlijk net andersom. Veel mensen zitten op sociale media, maar weinig mensen zullen iedere dag jouw site bekijken op zoek naar iets nieuws – maar het punt is dat je blog wél gevonden kan worden door mensen die op zoek zijn naar informatie of inspiratie over het onderwerp dat jij daarin behandelt. En het mooie is dat dit nog jaren kan doorgaan.

Bloggen is ideaal voor je vindbaarheid op Google

Zoekmachineoptimalisatie, je hebt er vast weleens van gehoord (ook bekend als SEO; search engine optimisation). Waarschijnlijk denk je dan al gauw aan zoekwoorden en krom geschreven teksten. Niet zo gek, want daar stond het internet een paar jaar geleden vol mee. Op dat moment dachten veel mensen dat het zaak was om maar zo vaak mogelijk bepaalde relevante zoekwoorden op je website te zetten, maar dat kwam de leesbaarheid van de teksten niet ten goede.

Langzaamaan verschoof de focus van zoekmachines, en inmiddels is het algoritme (de ‘formule’ die o.a. Google gebruikt om te bepalen welke websites het best aansluiten op een bepaalde zoekterm) zodanig doorontwikkeld dat er tegenwoordig minder waarde wordt gehecht aan het aantal zoekwoorden dat er op je website staat, en meer aan de ervaring van de bezoekers. Hoewel het nog steeds handig is om bepaalde zoekwoorden of -termen in je teksten te verwerken, is het dus belangrijker om te zorgen dat je tekst prettig wegleest en goed verzorgd is. 

Waar Google op dit moment vooral op let? Zoekwoorden die in titels en tussenkopjes zijn verwerkt. Aangezien je op de meeste webpagina’s niet snel titels en tussenkopjes zult gebruiken, en in blogs juist wel, is een blog een ideale plek om zoekwoorden en -termen te plaatsen waarmee jij graag gevonden wilt worden. Als je dan ook nog eens een fijn verhaal hebt dat je bezoekers graag lezen, kun je ze daarmee langer op je website houden. Dit is een signaal aan zoekmachines dat jouw website relevant is, en dit kan uiteindelijk helpen om beter gevonden te worden.

Mitsen en maren: waarom het tóch handig is om te gaan bloggen

  • Er zijn al zoveel blogs.
  • Mensen gaan mijn blog toch nooit vinden, laat staan lezen.
  • Er schrijven al zoveel mensen over dit onderwerp.

Je herkent ze vast wel, deze bezwaren – en misschien kun je er zo nog wel een paar bedenken. Het is waar: het hele internet staat vol met blogs. En de kans is best aanwezig dat jij niet de enige bent die over een bepaald onderwerp schrijft. Maar dit hoeft je zeker niet tegen te houden om ook jouw verhaal online te zetten!

Jij bent uniek, en jouw verhaal dus ook. Ik ken bijvoorbeeld andere ondernemers die ook (zelfs recent nog) een blog hebben geschreven over het schrijven van blogs – en dat is voor mij geen probleem. Waarom niet? Omdat we weten dat dit onderwerp leeft bij onze klanten, omdat we allemaal een andere insteek hebben, en omdat er genoeg klanten en websitebezoekers zijn voor ons allemaal. Jouw ideale klant komt juist bij jou terecht doordat jouw verhaal hen aanspreekt.

Hoe schrijf je nou een goede blog?

Dat is een vraag die eigenlijk wel wat meer uitleg vergt dan ik in een paragraaf kan stoppen, maar ik wil je in elk geval een paar belangrijke tips geven:

1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt voor iedere tekst, en zeker ook voor een blog. Stel jezelf vragen voordat je begint, zoals: waar wil ik over schrijven? Wat vinden mijn potentiële klanten interessant? 

2. Ook belangrijk om te bedenken: wat is het doel van je blog – verbinding maken, scoren in Google of een product of dienst aanprijzen? Houd dit in gedachten tijdens het schrijven van je blog.

3. Als je wilt dat je blog goed vindbaar is, houd dan aan dat je een blog schrijft van minimaal 300 woorden; anders kan deze niet worden geïndexeerd door de zoekmachines en kunnen mensen je blog dus niet vinden langs deze weg. Idealiter schrijf je zelfs blogs van 800-1300 woorden: dit sluit aan bij wat mensen graag willen lezen.

4. Doe inspiratie op bij andere ondernemers – zeker ook bij ondernemers in jouw vakgebied. Wat vind jij goed aan hun blogs? Waar scoren zij goed mee of waar krijgen zij interactie door? Let wel heel goed op dat je niet klakkeloos concepten of hele teksten gaat kopiëren; daar wordt uiteindelijk niemand blij van en je schiet er niks mee op. Je wilt tenslotte klanten aantrekken met jouw eigen verhaal en jouw eigen stijl!

5. Maak je vooral niet te druk over of je blog wel of niet perfect is. Ga gewoon aan de slag, begin ergens. Zet die eerste stap! Het mooie van een blog is dat je die altijd nog achteraf kunt aanpassen als je er toch niet helemaal tevreden over bent, als je hem actueel wilt houden of als je gewoon eens iets nieuws wilt proberen. Let er wel op dat je de URL (de link naar je blog) niet aanpast: doe je dat wel, dan is het voor de zoekmachines een nieuwe blog en kun je weer van voren af aan beginnen.

Meer leren over het schrijven van een goede blogtekst?

Als schrijfcoach kijk ik heel graag met jou mee. Samen zorgen we dat jouw blog helemaal tiptop in orde is en vooral dat deze jouw boodschap goed overbrengt op je lezer. Klinkt dat goed? Neem contact met mij op en samen vinden we een oplossing die helemaal bij jou past!

In het volgende deel van deze blogserie vertel ik je meer over waarom jij graag persoonlijke teksten wilt delen op jouw zakelijke website.

[1] Favoriete uitspraak van ondernemerscoach Rimke de Groot, Ikhelpjouonline.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.