Waarom jij jezelf wilt laten zien in zakelijke maar toch persoonlijke teksten

Al zolang ik me kan herinneren ben ik een ontzettend verlegen, en vaak ook onzekere, persoon. Niet zo gek dus dat ik er lang moeite mee heb gehad om meer van mezelf te laten zien in mijn zakelijke uitingen. Dat leidde ertoe dat ik weinig persoonlijke teksten produceerde en juist erg zakelijk, misschien zelfs wel afstandelijk, bleef in alles wat ik voor IntraTypical schreef. Toch merkte ik langzaamaan dat het op die manier wel erg lastig werd om nieuwe klanten aan te trekken. 

Nadat ik een aantal trainingen heb gevolgd op het gebied van online zichtbaarheid – en therapie voor een vastgestelde angststoornis die hierin zeker heeft meegespeeld – is het mij duidelijk geworden dat ik meer mezelf mag zijn, en meer van mezelf mag laten zien. Waarom dat handig is om te doen, juist in je zakelijke teksten? Dat lees je in deze blog!

Persoonlijke teksten schrijven met zelfvertrouwen - Marise neemt een zelfverzekerde 'power pose' aan voor een muur.

Ik heb twee katten en ik ben dol op Harry Potter. Je mag me ‘s nachts wakker maken (bij wijze van spreken, hè 😉 ) voor een lekkere kroket met mayonaise, of een heerlijk stuk gevulde speculaas. Ik ben een rasechte Brabantse die in Zwolle woont en die in haar vrije tijd graag piano of saxofoon speelt. Leuk om te weten allemaal, maar wat zegt dat over hoe goed ik jou kan helpen met het helder overbrengen van je boodschap?

Online zichtbaar als ondernemer met persoonlijke teksten

De afgelopen jaren heeft het leven zich voor een groot deel online afgespeeld – zakelijk, maar ook privé. Als ondernemer ontkom je er dan ook niet aan om online zichtbaar te zijn. Misschien heb jij wel heel veel tijd gestoken in een flitsende Instagram-feed, of heb je je juist helemaal gestort op het tiptop in orde maken van je website. Lekker bezig! 

Maar wat deel je eigenlijk precies op je zakelijke kanalen – plaats jij alleen een bericht wanneer je een dienst of product wilt verkopen? Deel jij juist elke dag verhalen over wat je hebt meegemaakt met je vriendinnen, kinderen of huisdieren? Wissel je het af, of combineer je zakelijke en persoonlijke verhalen in één? 

Persoonlijke teksten als visitekaartje

Het zal je niet verbazen dat ik enorm voorstander ben van dat laatste, en – ja hoor, hier komt de ontknoping – ik zal je uitleggen waarom. Als zelfstandig ondernemer ben jij in feite jouw bedrijf, en ben je ook direct het gezicht van jouw bedrijf. Stel: jij biedt een dienst aan, en een concullega (wat een woord eigenlijk) biedt precies dezelfde dienst aan voor precies dezelfde prijs. Waarom een klant dan toch voor jou of juist voor die ander kiest? Persoonlijke connectie.

Denk maar aan het principe know, like, trust (kennen, aardig vinden, vertrouwen). Mensen kopen vaak op basis van vertrouwen, en dat kun je alleen opbouwen doordat ze je eerst leren kennen, en vervolgens aardig gaan vinden. Dit bereik je dus door niet alleen maar reclamepraatjes te verkopen die gericht zijn op jouw product of dienst, maar vooral ook door je eigen gezicht te laten zien, en door af en toe details te delen over je persoonlijke leven. Zo kun je persoonlijke teksten op je zakelijke kanalen zien als een soort visitekaartje, en een uitnodiging aan je potentiële klant om verbinding met jou te maken.

Misschien is één van de feitjes die ik hierboven over mezelf deelde, wel iets dat ik met jou – de klant – gemeen heb. Ik weet bijvoorbeeld dat iemand bij wie ik zelf een aantal trainingen heb gevolgd, óók dol is op kroketten. Hoe irrelevant dat misschien ook lijkt, toch schept dat al direct een band. En precies dat kan dus zomaar het verschil maken tussen een afhaker en een betalende klant!

Zo straal jij met zelfvertrouwen in je eigen persoonlijke teksten

Allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat dan, persoonlijke teksten schrijven als zakelijke uiting? Als jij je bedrijf bent begonnen vanuit iets waar je hart ligt, hoeft dit helemaal niet zo moeilijk te zijn. Vaak is het eenvoudig genoeg om iets uit je persoonlijke leven te koppelen aan een onderwerp waarover jij zakelijk wilt schrijven. Bedenk dus relevante anekdotes of eigen ervaringen met de onderwerpen waarover jij schrijft, en verwerk die in je teksten.

Twijfel je nu nog hoe je dit het beste kunt aanpakken, en of je verhaal echt zal zorgen voor een persoonlijke connectie met je klant? Dat begrijp ik helemaal, en ik kijk met alle liefde met je mee! In de Snelle Schrijfboost help ik jou in drie korte sessies van 30 minuten op weg met het zelfverzekerd schrijven van zakelijke en toch persoonlijke teksten. De drie sessies zijn als volgt opgebouwd:

  1. We maken kennis en we plannen de volgende twee sessies in. Alles op jouw tempo!
  2. Ik geef je een aantal concrete tips en jij gaat aan de slag met je tekst(en).
  3. We bespreken je teksten en ik stuur je een overzicht van alle tips als naslagwerk.

Met mijn positieve en opbouwende manier van coachen en feedback geven boosten we niet alleen je schrijfvaardigheid, maar ook je zelfvertrouwen! Je hoeft me niet op mijn woord te geloven – check hier wat anderen zeggen over mij als schrijfcoach 😉 

Omdat IntraTypical 4 jaar bestaat, bedraagt de investering voor de eerste vier aanmeldingen slechts €99,-! Daarna stijgt de prijs.

Denk jij nu ‘dit is echt iets voor mij!’?

Claim hier jouw Snelle Schrijfboost!

In het volgende blog ga ik nog wat dieper in op wat zelfvertrouwen en zakelijke teksten met elkaar te maken hebben.

0

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.