Eerste Hulp Bij Scripties – Deel 2: De structuur van een scriptie

De scriptie: niet het gemakkelijkste onderdeel van je studie. Je bent wel even bezig met het verzamelen van relevante informatie en onderzoeksresultaten – en dan moet je het boekwerk zelf ook nog even schrijven 😉 De komende weken deel ik een aantal blogs over het schrijven van een goed verzorgde, prettig leesbare scriptie waar je trots op kunt zijn.

Vandaag deel 2: zo zit een scriptie goed in elkaar.

Iedere scriptie is verschillend

Jouw scriptie is natuurlijk uniek. Hij is gebaseerd op jouw eigen onderzoek binnen jouw werkveld, jij schrijft hem op jouw manier, en dan zijn er ook nog verschillende eisen die eraan worden gesteld, afhankelijk van je (hoge)school of universiteit, je opleiding, en zelfs je scriptiebegeleider. Zoals ik in de vorige blog al schreef, is het belangrijk om aandacht te besteden aan deze criteria en te zorgen dat je scriptie daar zoveel mogelijk aan voldoet.

Ondanks dat elke scriptie verschillend is, zijn er natuurlijk een aantal zaken die in elke scriptie terugkomen. Daar ga ik in deze blog verder op in, en ik geef enkele tips over hoe je de structuur van je scriptie goed kunt opbouwen.

Een scriptie schrijven kan behoorlijk stressvol zijn… Daar kan ik over meepraten. Je moet een hoop ballen tegelijk in de lucht houden, en dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Tijdens mijn masterstage reisde ik heen en weer tussen Brabant, Nijmegen en Zwolle, deed ik mijn onderzoeken en volgde ik colleges, was ik redacteur bij het wetenschappelijke studentenblad van mijn masteropleiding, richtte ik met enkele medestudenten een koor op waar we wekelijks mee repeteerden, en sprak ik regelmatig af met vrienden.

Misschien wek ik in deze blog de indruk dat ik een soort supergeorganiseerd persoon ben, maar dat valt wel mee 😉 Juist door de dingen die ik zelf geleerd heb, kan ik jou deze tips geven. Het belangrijkste is volgens mij – en dat geldt niet alleen bij het schrijven van je scriptie, maar ook in zijn algemeenheid – dat je jezelf niet overvraagt en niet te veel druk oplegt. Wanneer je voor jezelf een ruime planning opstelt en accepteert dat je soms niet alles kunt doen dat je op een dag had willen doen (blijf lief voor jezelf), bereik je veel meer dan als je jezelf steeds maar blijft pushen. Houd wel in je achterhoofd: zodra ik mijn scriptie af heb, ben ik ook helemaal klaar!

De juiste volgorde binnen je scriptie

Een scriptie bestaat uit een aantal algemene onderdelen, en het is van belang dat je hierin de juiste volgorde aanhoudt zodat je scriptie een logisch geheel vormt.

  1. Voorpagina. Een open deurtje: ieder verslag of scriptie heeft een voorpagina met daarop de titel en enkele gegevens (van jezelf, je docent en/of het vak).
  2. Voorwoord (of nawoord – optioneel). Dit is vaak een kort stukje tekst waarin je mensen kunt bedanken of kunt reflecteren op de totstandkoming van je verslag of scriptie.
  3. Inhoudsopgave. Voor een groot boekwerk als een scriptie is deze absoluut van belang om alles goed terug te kunnen vinden.
  4. Inleiding. Hierin geef je de achtergrond van je onderzoek weer, en stel je je onderzoeksvraag/-vragen en hypothese(n). Soms is er een apart onderdeel waarin je de achtergrond en context van jouw onderzoek omschrijft; het theoretisch kader.
  5. Methode. In dit onderdeel leg je uit hoe jij je onderzoek(en) hebt uitgevoerd.
  6. Resultaten. Hier bespreek je beknopt de resultaten van je onderzoek(en), en plaats je ook enkele afbeeldingen, tabellen, grafieken, etc., om deze visueel te maken.
  7. Discussie. Dit is het onderdeel waarin je jouw onderzoek plaatst binnen de bredere context, met referenties naar de bestaande (vak)literatuur. Soms komt de discussie pas na de conclusie.
  8. Conclusie. In de conclusie beantwoord je de onderzoeksvraag die je in je inleiding hebt gesteld.
  9. Bronvermelding. Hier vermeld je alle informatiebronnen waar je gebruik van hebt gemaakt (met uitzondering van Google en Wikipedia ;-)).
  10. Bijlage(n). Deze zijn in principe optioneel, maar een bijlage is handig als je bijvoorbeeld veel of uitgebreide data hebt verzameld, die je niet allemaal in je scriptie zelf hoeft te zetten.

Een logische volgorde van schrijven

Misschien denk je: hoezo logische volgorde? Ik begin toch gewoon vooraan en werk de onderdelen n voor n af? Het kan slim zijn om sommige onderdelen naar voren te halen in je schrijfproces, en andere juist tot later te bewaren. Hoe het schrijfproces het beste werkt, is in principe voor iedereen anders. Wat ik je hier geef is dus niet De Beste Oplossing, maar wel een stel handvatten waarop je altijd terug kunt vallen als je vastloopt tijdens het schrijven van je scriptie.

1. De inhoud: inleiding, methode, resultaten

Terwijl je jezelf aan het orinteren bent op het onderwerp waar jij mee aan de slag gaat, kun je al een goed begin maken met je inleiding. Als het goed is, heb je tenslotte je onderzoeksvraag/-vragen al bedacht, en hoe meer je leest, hoe beter je jouw onderzoek kunt plaatsen in de context van de bestaande literatuur. Natuurlijk kun je de inleiding altijd later nog bijschaven. Tijdens je onderzoek kun je stapje voor stapje aan je methode en resultaten werken.

2. Discussie

Misschien kom je tijdens je onderzoek al dingen tegen die je graag wilt bespreken in je discussie, zoals opvallende resultaten in vergelijking met eerdere onderzoeken, of veranderingen die je tussendoor hebt aangebracht in je werkwijze. Die zaken kun je dan alvast opschrijven. Uiteraard kun je de discussie pas volledig maken wanneer je al je data hebt verzameld en verwerkt.

3. Bronvermelding

Niet het favoriete onderdeel van de meeste studenten, maar het laat wel zien dat je gedegen onderzoek hebt gedaan! Het is handig om je bronnen goed bij te houden en tijdens het schrijven al in je hoofdtekst te verwerken – dat voorkomt een hoop zoekwerk achteraf. 

Tip: wanneer je artikelen opzoekt op Google Scholar kun je direct referenties kopiren in de stijl die je nodig hebt (bijvoorbeeld APA). Daarnaast kun je ook Microsoft EndNote gebruiken.

4. Conclusie

Uit al je onderzoek en je discussie/literatuuranalyse kun je uiteindelijk een conclusie trekken, waarmee je jouw onderzoeksvraag/-vragen beantwoordt. Je conclusie is dan ook kort en bondig.

5. Bijlagen

Zijn er figuren, tabellen, lijsten of grafieken die je niet kwijt kunt in de hoofdtekst van je scriptie? Maak er dan bijlagen van. Je kunt hier natuurlijk naar verwijzen in de hoofdtekst voor meer informatie.

6. Voorpagina, voorwoord/nawoord

De inhoud is helemaal af, en nu ga je de puntjes op de i zetten. Je zet alle benodigde gegevens (titel/ondertitel, naam/studentnummer, begeleider, etc.) op de voorpagina, en schrijft een kort voor- en/of nawoord met een reflectie op je onderzoeks- en schrijfproces.

7. Inhoudsopgave

Het aller-, allerlaatste dat je doet voordat je je scriptie kunt inleveren is de inhoudsopgave maken. Daarvoor zorg je natuurlijk dat alles in de juiste volgorde staat en dat je paginanummers in je bestand hebt staan. Je maakt een automatische inhoudsopgave, kijkt nog even goed of alles inderdaad klopt en klaar is Kees!

In mijn volgende blog zal ik je tips geven over hoe je wetenschappelijk onderzoek kunt vertalen naar begrijpelijke taal. Houd deze website in de gaten en volg IntraTypical op Instagram en Facebook!

PS Deel 1 van deze serie gemist? Je leest ‘m hier!

0

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.