Eerste Hulp Bij Scripties – Deel 1: Vijf veel voorkomende fouten bij het schrijven van een scriptie

Na jaren studeren ben je er bijna. Nog maar even en je kunt je felbegeerde diploma in je handen houden. Maar eerst moet je nog even doorbuffelen: je scriptie moet af! Niet het gemakkelijkste onderdeel van je studie, maar wel nodig om te kunnen afstuderen. De komende tijd deel ik op mijn blog een aantal tips met je, zodat jij zometeen zorgeloos een goed verzorgde en prettig leesbare scriptie kunt inleveren.

Vandaag deel 1: dit zijn vijf veel voorkomende fouten bij het schrijven van een scriptie, en zo kun je voorkomen dat jij hiermee de mist ingaat.

Marise Hurkmans van IntraTypical verzorgt scriptiebegeleiding en helpt jou je scriptie vol zelfvertrouwen in te leveren!

Even voorstellen

Die ene persoon die altijd de eindredactie deed bij elk groepsverslag? Dat ben ik. Tijdens mijn studietijd studeerde ik op drie universiteiten, schreef ik drie scripties en talloze verslagen (en vond ik dat nog leuk ook :-)), keek ik scripties van medestudenten na op taal en structuur, en was ik redacteur bij het wetenschappelijke studententijdschrift van mijn masteropleiding. Ik deel deze tips vanuit mijn eigen ervaring, zodat jij er hopelijk ook iets aan hebt!

Voordat ik dieper inga op de inhoud, wil ik je eerst graag het volgende meegeven. Misschien zie je als een berg op tegen het schrijven van je scriptie, en voelt het alsof je helemaal in je eentje een titanenstrijd aan het leveren bent. Dat gevoel kan ik niet bij je wegnemen, maar ik kan je wel dit vertellen: je bent niet alleen, en je staat er ook niet alleen voor. Het is ALTIJD ok om hulp te vragen, en er is ALTIJD een oplossing te vinden voor een probleem waar je tegenaan loopt. De laatste loodjes zijn het zwaarst, maar dit gaat je lukken. Je bent er bijna.

Fout 1: Het belang van tekstuele verzorging onderschatten

Natuurlijk: je scriptie draait om de inhoud. Daar is geen speld tussen te krijgen. Maar hoe goed je onderzoek ook is opgezet, dit zal niet tot zijn recht komen wanneer de beschrijving ervan niet goed is uitgewerkt. Een goede verzorging van je tekst – en daarmee bedoel ik zaken als correcte spelling, grammatica en zinsopbouw – is dus wel degelijk van belang. 

Fout 2: Weinig of geen aandacht besteden aan beoordelingscriteria

Dit brengt ons bij punt twee. Waarschijnlijk heb je hiervoor al een aantal werkstukken, verslagen en misschien wel artikelen geschreven, en weet je dus wel ongeveer hoe een scriptie in elkaar hoort te zitten. Maar in hoeverre ben jij op de hoogte van hoe je scriptie uiteindelijk zal worden beoordeeld? Waarschijnlijk heb je vanuit je hogeschool of universiteit een lijst gekregen met beoordelingscriteria. Daaruit zal ongetwijfeld ook blijken dat de tekstuele en uiterlijke verzorging van je scriptie je zomaar een paar punten kan opleveren!

Fout 3: Bronvermelding achteraf doen

Misschien herken je dit wel: je bent aan het schrijven en zit helemaal in je creatieve flow. Je weet dat je nu iets benoemt dat uit een wetenschappelijk artikel komt dat je gisteren nog hebt gelezen, maar waarvan je even de titel en auteur(s) niet meer weet. Ach, dat komt later nog wel, denk je. Ai Ik spreek helaas uit ervaring wanneer ik zeg dat je de bron beter direct kunt toevoegen aan je tekst. Dat scheelt je een heleboel zoekwerk, tijd en frustratie achteraf.

Fout 4: Schrijven tot het laatste moment laten liggen

Een scriptie is niet iets dat je even schrijft nadat je je hele onderzoek al hebt afgerond. Integendeel: de scriptie is een onderdeel van dat proces. Het grootste voordeel van schrijven aan je scriptie terwijl je nog bezig bent met je onderzoek, is dat je minder hoeft te zoeken naar de woorden omdat je simpelweg middenin de materie zit. Op die manier verklein je ook de kans dat je uiteindelijk belangrijke dingen over het hoofd ziet die in je scriptie horen.

Fout 5: Werken zonder structuur

Als afstudeerder heb je het maar druk. Onderzoek doen (en misschien nog colleges volgen) neemt veel tijd in beslag, maar ondertussen heb je ook nog het huishouden, je sociale leven En natuurlijk moet die scriptie ook nog geschreven worden. Een van de belangrijkste dingen tijdens het schrijven van welke tekst dan ook is de structuur daarvan: titels, kopjes, en een logische volgorde van de onderdelen. Bij je scriptie is het bovendien belangrijk om te plannen wanneer je eraan werkt – ook een vorm van structuur ;-).

In mijn volgende blog komen tips aan bod over dit laatste punt: de structuur van een scriptie. Houd deze website in de gaten en volg IntraTypical op Instagram en Facebook!

0

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.